Werktechniek en veiligheid bij het vellen van bomen

Veiligheidsafstand: ten minste twee keer de hoogte van de boom

Voordat u gaat vellen moet u ervoor zorgen dat er geen mensen zijn binnen een afstand van ten minste twee keer de hoogte van de boom die u wilt vellen. U en uw collega’s dienen jacks of bodywarmers te dragen met signaalkleuren zodat u gemakkelijk zichtbaar bent voor elkaar en voor passanten.

Maak een plan voor het vellen

Start het plannen van het vellen voordat u bij de boom aankomt. Beslis de velrichting. Let op de verschillende factoren die het vellen kunnen beïnvloeden, zoals windrichting, windkracht, helling en voorwerpen in het gebied.

Bestudeer de boom. Is de boom beschadigd door rot, scheuren of iets anders? Bestaat de kans dat droge of gebroken takken van de boom of van omliggende bomen vallen? Leunt de boom een bepaalde kant op? In welke richting zou de boom geveld moeten worden met het oog op de rest van het werk?

Voor het daaropvolgende wegsnoeien van takken is het aan te raden een geschikte werkhoogte te creëren. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de boom op de stobbe van een reeds gevelde boom, op een steen of een andere verhoging in het terrein valt. Kijk uit voor het worteluiteinde dat zijwaarts weg kan springen. Lees meer in sectie 7 over takken afzagen.
Klik voor vergrotingKlik voor vergroting

Hoe ver zal de boom komen?

Wanneer u een boom vlakbij een gebouw wilt vellen, is het vaak belangrijk om te controleren wat de velrichting van de boom is en hoe ver hij zal komen. Een manier is het gebruiken van eenvoudige geometrische principes en het punt op de grond te bepalen dat een gelijkzijdige driehoek oplevert, het punt dat dezelfde afstand tot de boom heeft als de hoogte van de boom. Dit principe kan worden bepaald met een houten stok. Hou de stok zo dat de afstand tot uw oog gelijk is aan de lengte van de stok en dat de hoek tussen de twee zijden van de driehoek recht is. Uw oog moet idealiter op dezelfde hoogte als de stobbe zijn.

Vel indien mogelijk in de natuurlijke valrichting

De meeste bomen hebben een natuurlijke valrichting. Dit wordt bepaald door het overhangen van de boom, de vorm van de takken en mogelijke sneeuwlading van de kroon (met sneeuw bedekte takken). Als u niet zeker weet welke kant de boom opleunt, stap dan weg van de boom en controleer het met een schietlood.

Het is tot op zekere hoogte mogelijk een boom te dwingen anders te vallen dat in de natuurlijke valrichting, maar dit gaat altijd gepaard met het vergroten van het risico en van extra lichamelijke inspanning. Er is kennis, kunde en ervaring voor nodig, inclusief de juiste velhulpmiddelen. Bomen met zwak hout, zoals dode of rotte bomen, moeten altijd worden geveld in de gemakkelijkste richting.
Klik voor vergroting
De boomhelling, vorm, lengte, diameter, soort en rotting zijn factoren die het vellen beïnvloeden, net als de helling van de grond, windrichting, bovengrondse leidingen, wegen en gebouwen.
There are no products in this category