Takken afzagen

Voor eenvoudig en efficiënt takken verwijderen is een goede techniek nodig. Als u een beginner bent, moet u langzaam en methodisch te werk gaan. U kunt het tempo vervolgens langzaam opvoeren. Hier volgen enkele basisregels voor het veilig en efficiënt afzagen van takken.

Comfortabele werkhoogte

Probeer op een hoogte te werken waarop u niet gebukt hoeft te staan. U kunt de juiste werkhoogte krijgen door te proberen een boom zo te vellen dat hij over de andere gevelde bomen, stammen, stenen of verhogingen in het terrein valt. De meest comfortabele werkhoogte voor het afzagen van takken is van uw heupen tot kniehoogte. Buig uw knieën, niet uw rug!

Veilige werkpositie

Sta stevig met uw voeten uit elkaar in een hoek van 45 graden ten opzichte van de stam. Werk met de zaag vlakbij uw lichaam. Het is belangrijk dat uw houding in twee richtingen stabiel is. Het is altijd gevaarlijk om uw voeten te bewegen tijdens het afzagen van takken. Daarom is het belangrijk een goed bereik te hebben zonder dat u uw voeten hoeft te bewegen.

Balanceer de kettingzaag op de stam of op uw been

Draag de zaag zo min mogelijk tijdens het afzagen van takken en het veranderen van positie. U moet de kettingzaag niet meer dan nodig van de stam halen. Gebruik de kettingzaag als een hefboom, met het zaaglichaam op de stam of uw been. Het afzagen van takken is gemakkelijker en efficiënter met een kort zaagblad (13 –15").

Veilige beweging

Hou het zaagblad altijd aan de andere kant van de stam wanneer u uw voeten beweegt. De ketting moet stilstaan wanneer u beweegt. Hou de zaag aan beide handgrepen vast als u korte afstanden aflegt, nooit alleen bij de achterhandgreep. Voor langere afstanden dient u de kettingrem te activeren en de zaag te dragen aan de voorhandgreep.

Let op terugslag

Probeer om niet met de punt van het zaagblad te zagen. Uw duimen en vingers moeten tijdens het afzagen van takken altijd rond de handgrepen geplaatst zijn. Gebruik een zaagbladlengte die is aangepast aan de afmetingen van de boom.

Houd rekening met het gewicht van de tak

Bepaal hoeveel spanning er op de takken staat. Zaag aan die kant van de tak waar het niet waarschijnlijk is dat het zaagblad vast komt te zitten door het gewicht van de tak. Als u niet zeker bent, dan zaagt u de tak in stappen, van de buitenkant in de richting van de stam.

Takken verwijderen

Laat de kettingzaag op de stam rusten, terwijl u takken en houtresten met uw linkerhand weghaalt. Zet eerst het gas en de gasvergrendeling vrij en activeer dan de kettingrem. Als de kettingzaag is uitgerust met TrioBrake, is het zelfs gemakkelijker om de kettingrem te activeren voordat u de takken verwijdert.
Klik voor vergrotingKlik voor vergroting

Startpositie:

 Sta altijd links van de boomstam en zaag de takken weg vanaf de wortel tot de top.
 Sta stevig. Uw voeten moeten ver uit elkaar staan en de zaag moet op de stam rusten.
 Let op dat u tijdens de hele zaagprocedure met uw voeten stil in dezelfde positie moet staan.
There are no products in this category