Afkorten

Denk goed over het afkorten na, vooral voor grotere stammen. Een onjuiste werktechniek kan gevaarlijk zijn en ervoor zorgen dat de stam splijt of dat het zaag­blad vast komt te zitten. Bepaal allereerst de spanning in de boomstam. Maak er een gewoonte van om te kijken hoe de stam reageert op het zagen. Het kan zo zijn dat u de spanning verkeerd hebt ingeschat.
Klik voor vergroting

Veiligheid bij afkorten

Let op hoe u staat wanneer u stammen afkort. Sta naast de zijkant van de stam, omdat de stam op kan veren of naar achteren kan komen. Als het terrein afloopt, ga dan niet aan hellingkant staan om af te korten. De stam kan gaan rollen voor hij helemaal doorgezaagd is en u verwonden.

Voorkomen dat het hout gaat splijten

1. Maak een tegemoetkomende snede door eerst eenderde van de stamdiameter te zagen aan de kant die onder druk staat of aan de kant waar u verwacht dat het zaagblad vast komt te zitten.
2. Maak vervolgens een tegemoetkomende snede tot de stam helemaal is doorgezaagd.
Klik voor vergroting

Bumperijzer

Het afkorten van dikke stammen wordt vereenvoudigd door het gebruik van een bumperijzer. Zet het ijzer op de stam. Druk met uw linkerhand tegen de voorhandgreep terwijl u de achterhandgreep met uw rechterhand optilt.
There are no products in this category